• Nieuws
 • Vacatures
 • Contact
 • Met ValueCare grip op nieuwe bekostiging acute GGZ

  ggz

  Per 1 januari 2020 wordt de nieuwe bekostiging voor de acute psychiatrie ingevoerd. Het voorkomen van crisis, de-escaleren, betrekken van persoon in crisis en naasten staan in deze nieuwe bekostiging centraal. Met de nieuwe bekostiging veranderen de regels en de voorwaarden voor de financiering. Met onze oplossing houd je - ook als je geen lid van ons netwerk bent - per 1 januari grip op deze wijzigingen in de acute GGZ.

  Aanleiding nieuwe bekostiging acute GGZ

  Met ingang van 1 januari 2013 is de huidige vorm van crisis DBC’s ingevoerd met daarin een onderscheidt in “met” en “zonder” opname die maximaal 28 dagen mogen openstaan. Deze DBC’s mogen enkel gebruikt worden door instellingen met een 24-uurs crisisdienst en een regionale functie.

  In 2015 heeft SiRM (bron) de knelpunten van deze werkwijze in kaart gebracht. Problemen rondom verwijzing, vervoer en ook de beoordeling worden gezien als grootste struikelblokken.

  Doel nieuwe bekostiging acute GGZ:

  De generieke module acute psychiatrie is in het leven geroepen omdat er behoefte was aan eenduidig, goed functionerend en acute psychiatrie hulpverlening. Vanaf de eerste momenten tijdens het verwijzen tot aan het adequaat de-escaleren van de situatie. Snel en kwalitatieve zorg zijn de pijlers voor deze nieuwe wijziging. Een onderdeel van de nieuwe werkwijze is een GGZ-triagewijzer, ontwikkeld door alle betrokken ketenpartijen met daarin een onderscheid in wel/niet suïcidaal gedrag en verschillende urgentiecodes.

  Hoe zorgt ValueCare voor grip op deze nieuwe bekostiging?

  Op de volgende manier hebben wij de nieuwe bekostiging in onze dienstverlening geïntegreerd:

  • Voor dagelijkse beheersing van de wijzigingen hebben wij controles op rechtmatigheid, volledigheid en tijdigheid ontwikkeld zodat instellingen vanaf het begin de nieuwe risico’s kunnen beheersen. Denk hierbij aan de maximale toegestane dagen en tijdsbesteding van essentiële beroepscodes.
  • Onze prognoses en productiemonitor is hierop afgestemd zodat er zicht is op afspraken en omzet.
  • Met het BI Zoekplatform en Apps met BI rapportages kan het management direct zien of doelen wel of niet behaald worden. Dit maakt tijdig bijsturen mogelijk.
  Werkt dit voor elke zorginstelling

  Ja, voor elke zorginstelling die welke vorm van crisis oplevert, kunnen acties worden gegenereerd. Bij afwijking in wet- en regelgeving kan op productieniveau worden bijgehouden hoeveel crisis wordt geleverd en of dit binnen of buiten het budget valt.

  Wat moet ik doen om deze nieuwe bekostiging te activeren?

  Als bestaande klant hoef je niets te doen. De nieuwe bekostiging komt uiterlijk in december automatisch in jullie BI Zoekplatform beschikbaar.

  Ben je géén klant bij ValueCare maar wil je wel grip op de nieuwe bekostiging? Vraag dan hieronder een gesprek aan om te zien wat wij voor jullie organisatie kunnen betekenen.

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.