• Nieuws
 • Vacatures
 • Contact
 • Nu beschikbaar: stappenplan rechtmatigheidsverantwoording

  gemeenten rmv

  Wil jouw gemeente aan de slag met een structurele verbetering van de interne beheersing? En wil ze daarbij gebruik maken van een aanpak die zich in de praktijk heeft bewezen? Download dan nu ons gratis stappenplan rechtmatigheidsverantwoording.

  Effectieve vorm van verantwoording

  Bij de gemeente Nissewaard heeft deze aanpak geleid tot een effectieve vorm van (Rechtmatigheids)verantwoording. Hiermee bedoelen wij dat de interne beheersing op 3 lines of defence is ingericht en verbeterd. Belangrijke afwijkingen worden in de vorm van verbeteracties direct en geautomatiseerd teruggekoppeld naar de verantwoordelijke medewerker/team. Die kan herstellen, verbeteren én leren.

  "Rechtmatigheidsverantwoording is voor ons hét moment om de kwaliteit van de interne beheersing te verbeteren.”


  Iris Sips, lid directie, gemeente Nissewaard


  Bewezen aanpak

  In het stappenplan rechtmatigheidsverantwoording beschrijven wij de stappen ‘Inventariseer’, ‘Beheers’ en ‘Verantwoord’. Hiermee leg je binnen 60 dagen een stevige basis voor rechtmatigheidsverantwoording. Wij hebben deze stappen verrijkt met onze eigen ervaringen en die van de Gemeente Nissewaard en voorzien van praktische tips en voorbeelden. Zo krijg je inzicht in de keuzes die wij met de gemeente Nissewaard hebben gemaakt.

  Stap 1. Inventariseer

  Het resultaat van de eerste stap is een ingevulde risicomatrix. In de risicomatrix beschrijf je gestructureerd jouw processen, identificeer je de (hoge) risico’s en bepaal je per risico de beheersmaatregel.

  Stap 2: Beheers

  Het resultaat van deze stap is dat medewerkers, afdelingen en organisaties dankzij directe feedback écht kunnen beheersen. We doen dit vanzelfsprekend volledig geautomatiseerd en maken slim gebruik van beschikbare brondata. 

  Stap 3. Verantwoord

  Het resultaat van de derde stap is dat de Raad - op ieder gewenst moment - inzicht kan krijgen in de (financiële) risico's. Met deze aanpak wordt verantwoording direct een middel om je risico’s te managen, verbeterdoelstellingen te bespreken en als gemeente een lerende organisatie te worden.

  Meer informatie?

  Heb je naar aanleiding van dit stappenplan vragen? Of zou je bepaalde zaken juist anders aanpakken? Neem dan gerust contact met ons op.

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.