• Nieuws
  • Vacatures
  • Contact
  • HT Risicobepaling in 10 minuten (met de nieuwe standaard bouwblokken voor het CFW)

    ziekenhuizen ht

    De jaarlijkse afstemming van het Control Framework en de risicobepaling kost ziekenhuizen veel tijd en capaciteit.

    Het opstellen van het control framework (CFW) is voor elk ziekenhuis onderdeel van de jaarlijkse HT cyclus. Ziekenhuizen moeten hun bestaande CFW ieder jaar opnieuw ijken, en daarnaast een inhoudelijke analyse doen op de structuur en de relevantie van het bestaande CFW.

    De interne en externe afstemming van de processen uit het CFW en de inschatting van de risico classificering duurt ieder jaar opnieuw twee a drie maanden. Omdat er geen landelijk standaard CFW is en ook de afspraken m.b.t. de risico’s en verantwoording ziekenhuis specifiek zijn, is deze eerste stap in de jaarlijkse HT cyclus een tijdrovend en complex proces.

    Inmiddels zijn er zoveel ziekenhuizen over op HT, kan dat niet makkelijker?

    Er zijn inmiddels 28 “ValueCare-ziekenhuizen” over op HT, die ons diezelfde vraag stelden. Daarom hebben we in samenwerking met één van de koploperziekenhuizen een automatische risicobepaling ontwikkeld. Met die automatische risicobepaling bespaar je twee tot drie weken handmatig werk.

    Dit dashboard toont de input voor de kwantitatieve kans, kwantitatieve impact, en de kwalitatieve kans, m.b.t. de (jaarlijkse) risicobepaling. Deze methode wordt al gehanteerd door één van de koploper ziekenhuizen en is goedgekeurd door hun representerende zorgverzekeraars. Ook is deze methode binnen de NFU gepresenteerd, en wordt enthousiast ontvangen als vereenvoudiging van de tijdrovende jaarlijkse risicobepaling.

    Maar het duurt lang omdat de risico’s ziekenhuis specifiek zijn. Kan dat automatisch?

    Vanuit ValueCare hebben we de visie dat de bouwblokken voor HT voor iedereen hetzelfde zijn, maar dat de constructie ziekenhuis specifiek is. Wij leveren kant-en-klare bouwblokken voor het uitvoeren en verantwoorden van HT, onze klanten maken die met filters en parameters specifiek voor hun ziekenhuis.

    Als voorbeeld: onze steekproef module is opgebouwd uit steekproeven op generieke processen, zoals “alle parallelliteit over specialismes heen”. Deze is ziekenhuis specifiek te maken, door bijvoorbeeld de massa te beperken tot de risicovolle specialisme-specialisme koppels.

    Deze visie passen we ook toe op de risicobepaling. We verdelen de risico inschatting naar generieke omzetstromen en (sub-) processen. Met filters kunnen deze worden afgesteld naar de ziekenhuis specifieke risicogebieden. Zo kan een generieke aanpak, ziekenhuis specifiek worden ingezet.

    En er is nog veel meer …

    Naast de risicobepaling toont ons dashboard in één oog opslag de omzet en DBC/OZP aantallen naar de omzetstromen en (sub-) processen. Verder geeft het inzicht in de first time right declaratie, en de gecorrigeerde massa. Tenslotte laat het zien welke risicobeheersing al effectief is, en waar deze kan worden versterkt. Dit alles is onderverdeeld naar de omzetstromen en (sub-) processen, zoals deze worden gebruik in de risicobepaling. Zo kan je gedurende de gehele HT verantwoording, dezelfde opzet als rode draad hanteren.

    Nieuwsgierig?

    Deze nieuwe methode en ondersteuning bij het opstellen van de risicobepaling en het CFW scheelt een HT ziekenhuis ieder jaar weken werktijd, en een aantal maanden doorlooptijd.

    Tegelijkertijd is de risicobepaling hiermee grotendeels data gedreven, wat helpt in de onderbouwing. Last but not least, zoals voor al onze HT dienstverlening geldt, wordt deze methode jaarlijks gecertificeerd. Dat scheelt aanzienlijk in de verantwoording en aantoonbaarheid.

    Ben je benieuwd hoe dit in het echt eruit ziet?

    ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.