• Nieuws
 • Vacatures
 • Contact
 • Extra vergoeding COVID-zorg 2021: zo krijg je jouw meerkosten eenvoudig gedeclareerd

  ziekenhuizen

  Om de kosten die ziekenhuizen maken voor COVID-patiënten te compenseren, heeft de Nederlandse Zorgautoriteit een extra vergoeding vastgesteld bovenop de reguliere declaraties.

  Die vergoeding is 1.232 euro per COVID-IC dag en 539 euro per COVID-verpleegdag. Daarnaast is er een vergoeding van 1,1% van de CB-vangnetwaarde voor ziekenhuizen om de generieke meerkosten voor COVID over 2021 op te vangen.

  De extra vergoedingen voor COVID-zorg, moet je als ziekenhuis met terugwerkende kracht registeren. De NZA heeft daarvoor twee facultatieve prestaties beschikbaar gesteld: 198511 (toeslag IC-dag) en 198512 (toeslag verpleegdag).

  Dat het declareren van de toeslagen met terugwerkende kracht moet gebeuren, wil gelukkig niet zeggen dat het ook handmatig moet.

  ValueCare werkt samen met de ziekenhuizen in ons netwerk aan een controlelijst, waarmee je in één oogoplag kunt zien voor welke patiënten de vergoeding kan worden aangevraagd.

  We verwachten die in maart naar alle ziekenhuizen te kunnen uitrollen.

  Ook voor 2022 is er een vergoeding voor COVID-zorg: de toeslagtarieven van 2021 zijn met 3,71 procent verhoogd tot 1.277 euro voor een COVID-IC-dag en 559 euro voor een COVID-verpleegdag. Voor de generieke meerkosten worden ziekenhuizen in 2022 voor dezelfde kostenposten als gecompenseerd in 2021. De hoogte van die vergoeding is afhankelijk van de ernst van de COVID-pandemie per kwartaal.

  Ook over 2022 zorgen we voor een passende oplossing zodra de beleidsregel hierover bekend is.

  Meer weten?

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.