In opdracht van de directie Zorgverzekeringen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ValueCare eind vorig jaar onderzocht wat de financiële impact van de introductie van het zorgprestatiemodel is op de vergoeding van de zorg aan onverzekerbare vreemdelingen en onverzekerden die ten laste komt van respectievelijk de OVV en SOV.
30 ggz-instellingen gaven toestemming om hun data (volledig geanonimiseerd) te gebruiken voor dit onderzoek. Deze instellingen leveren samen meer dan 80% van de zorg in deze regelingen.
Dit zijn de belangrijkste conclusies:
- Het ZPM-opslagpercentage voor indirecte tijd dat gebaseerd is op 2017 is niet dekkend voor de geregistreerde indirecte tijd in 2021 (laatste jaar waarin indirecte tijd werd geregistreerd).
- Voor de OVV-regeling wordt 74,0% van de uitgevoerde indirecte tijd vergoed door het ZPM in 2022. Dit is 77,2% in de SOV-regeling.
- Dit betekent dat 16,4% van de behandelinzet in de OVV-regeling niet wordt vergoed in 2022. Voor de SOV-regeling is dit 16,1%.
- De vergoedingen binnen de OVV & SOV-regeling zou 116% moeten zijn van de huidige vergoedingen om de overgang op het ZPM budgetneutraal te laten zijn.
Op basis van deze bevindingen adviseren we om ten behoeve van een budget neutrale overgang een compensatie uit te voeren.
In vergelijking met de impact op ZVW en FZ (zie eerder onderzoek ValueCare) blijkt dat de impact op omzet in de OVV/SOV-regeling (totale omzet: behandelomzet plus verblijf en overige prestaties) met 6,7 %, nog iets hoger ligt dan de impact op de omzet in de ZVW (6,4%) en de FZ (5,7%).
De uitkomsten van dit onderzoek zijn opgenomen in het rapport “Financiële effecten ZPM op de vergoeding van de zorg aan onverzekerden en onverzekerbare vreemdelingen (OVV & SOV)”. Het rapport dient als input voor een door VWS te nemen besluit over de hoogte van de vergoeding van GGZ-zorg zoals aangewezen in de SOV en OVV. Over de vormgeving van deze vergoeding vindt momenteel een gesprek plaats tussen VWS, CAK en de Nederlandse GGZ. Wij vertrouwen erop dat de uitkomsten leiden tot een passend besluit.
Wil je het rapport ontvangen?
Stuur dan een bericht naar Anneke Lalleman: