• Nieuws
 • Vacatures
 • Contact
 • No-show binnen de GGZ: AI als innovatieve oplossing

  ggz automatisering

  GGZ -instellingen kampen met een hoog aantal no-shows, wat aanzienlijke financiële en operationele problemen veroorzaakt. ValueCare ontwikkelt daarom  een AI-oplossing die helpt deze uitdaging aan te pakken. Dat biedt een uitkomst voor de hoge kosten die gepaard gaan met no-shows en kan de wachtlijsten verkorten. 

  Het probleem van no-show in de GGZ

  Omdat de verloren tijd bij no-shows niet declarabel is, leidt no-show tot directe financiële verliezen. Bovendien zorgen no-shows indirect voor langere wachtlijsten voor andere cliënten die dringend zorg nodig hebben. Het aantal afspraken waar de cliënt recht op heeft blijft gelden na een no-show, waardoor no-show de duur van het zorgtraject verlengt. Binnen instellingen waarbij ValueCare onderzoek heeft gedaan varieert het no-show percentage tussen de 3% en 6%, wat maandelijks een verlies van ongeveer 100.000 euro kan betekenen.

  Hoe werkt de no-show AI?

  De nieuwe AI-software van Valuecare analyseert verschillende variabelen zoals: no-show historie, afstand tot de instelling en de dag en het tijdstip van de afspraak, om de kans op een no-show te berekenen. Deze gegevens worden in een model ingevoerd die de kans op no-show per afspraak aangeeft. Het model wordt door ValueCare per GGZ-instelling op maat ontwikkeld om een zo accuraat mogelijke voorspelling te kunnen doen.

  Implementatie en gebruik in de praktijk

  De software is getest bij drie GGZ-instellingen, waarvan één instelling het systeem momenteel regelmatig gebruikt. ValueCare is momenteel op zoek naar pilot-instellingen om de software verder te testen en te verfijnen. Voor de gebruiker biedt de software een actielijst met opties, zoals het versturen van een sms of een telefoontje van de behandelaar bij een hoge kans op no-show. Dit wordt ondersteund door twee feedbackloops:

  1. Het controleren van de accuraatheid van no-show voorspellingen.

  2. Het evalueren van de effectiviteit van interventies die no-show tegengaan.

  Financiële voordelen

  Het financiële voordeel voor de GGZ-instelling is helder: het verminderen van no-shows kan leiden tot een aanzienlijke besparing. Momenteel gaat er op basis van eerder genoemde cijfers ongeveer 100.000 euro per maand verloren door no-shows. Met de no-show AI kan dit bedrag aanzienlijk worden verminderd. Bij een correct voorspellingspercentage van 50% zou er al een significante verbetering zichtbaar zijn. Bovendien wordt hiermee de efficiëntie van de planning verbeterd, wat leidt tot een betere benutting van de beschikbare tijd van behandelaars.

  Positieve impact in brede zin

  Het gebruik van AI-technologie om no-shows te voorspellen en te verminderen is een logische stap in een tijd waarin verzuim en stijgende tarieven een steeds grotere druk leggen op de geestelijke gezondheidszorg. Door deze innovatieve aanpak kunnen GGZ-instellingen niet alleen hun financiële stabiliteit verbeteren, maar ook de kwaliteit van de zorg die zij bieden verhogen. Voor behandelaars betekent deze technologie dat zij efficiënter kunnen werken en minder tijd verliezen door no-shows. Dit komt uiteindelijk zowel de cliënten als zorgverleners ten goede.

  Conclusie

  De nieuwe AI-software van ValueCare biedt een veelbelovende bijdrage aan het tegengaan van no-show binnen de GGZ. Door de nauwkeurigheid van no-show voorspellingen te verhogen en gerichte interventies mogelijk te maken, kan deze technologie significant bijdragen aan het verbeteren van de operationele en financiële efficiëntie van zorginstellingen. Hiermee wordt niet alleen verloren omzet teruggewonnen, maar ook de druk op de zorginstelling verlicht.

  Wil je ook aan de slag om de no-shows in jouw instelling te verlagen? 

  We laten je graag zien hoe de oplossing werkt in de praktijk. Neem voor meer informatie contact op met Daan Blom via daan.blom@valuecare.nl.

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.