
Castle Craig start met de Digitale Assistent voor behandelaren om medewerkers meer lucht te geven én meer patiënten te helpen
Ook Castle Craig, specialist in de verslavingszorg, gaat aan de slag met de Digitale Assistent voor behandelaren. De implementatie is net gestart, maar de verwachtingen zijn hooggespannen. Frances Beek, bestuurder bij Castle Craig deelt haar ervaringen tot nu toe.
Wat was voor jullie de aanleiding om met de Digitale Assistent te beginnen?
Frances: “De continue druk in de zorg. We lopen als zorginstellingen allemaal tegen dezelfde problemen aan. Er is veel te veel administratie en medewerkers zijn administratie-moe. We willen dat medewerkers meer tijd gaan krijgen voor de patiënt. Er zijn heel veel patiënten, ze staan bij wijze van spreken twee rijen dik voor de deur. En we hebben zoals het nu is georganiseerd in de zorg niet de capaciteit om ze allemaal te helpen.”
Waarom koos je voor deze oplossing?
“Toen ik de digitale assistent tegenkwam, leek me dat eindelijk een oplossing die ons echt kan helpen. Het kan het werkgeluk van medewerkers vergroten en zorgen voor minder administratie. Als je, na het gesprek, het verslag met één druk op de knop voor je hebt en alleen nog maar hoeft te beoordelen, scheelt dat veel tijd. Voor de patiënt is het verslag exact zoals besproken en heb je geen interpretatie verschil. En de verslagen zijn uniform en je kunt altijd aantonen dat het gesprek echt is gevoerd. Dus ook aan de kant van verantwoording is dit een handige tool. We denken dat het heel veel gaat brengen. Dat we meer patiënten kunnen helpen en wat lucht kunnen brengen in de werkdag van de behandelaren.”
Heb je heel bewust gekozen voor ValueCare?
Frances: “Ja, ValueCare is een vertrouwde partner. De ontwikkelingen rondom AI gaan in sneltreinvaart, maar dat willen we wel doen met een partner die solide is, die het veld goed kent en een naam heeft in de GGZ.”
Wat hoop je uiteindelijk met de Digitale Assistent te bereiken?
“Meer patiënten helpen met hetzelfde team. Maar ook meer rust in de werkdag, meer werkgeluk, minder administratieve lasten. Doordat je een verslag genereert met één druk op de knop, kun je dat als behandelaar ook nog snel doen aan het eind van de dag. Dus het verslag is er altijd, ook als die medewerker de volgende dag ziek is en iemand anders moet invallen. We verwachten veel voordelen.”
Hoe ziet jullie uitrol planning eruit?
“We trekken twee jaar uit voor de inbedding. Maar wie weet kan het sneller. De komende drie maanden starten we met een pilot met een kleine groep behandelaren. Het eerste half jaar willen we kijken wat er precies mogelijk is. Het zou een valkuil kunnen zijn om te snel te implementeren en de ruimte die vrijkomt niet goed in te zetten. Want voor je het weet wordt die tijd weer gevuld. En wellicht niet met het doel dat je op het oog had. Dus we trekken samen op met het behandelteam, stapsgewijs. Het is leuk om het enthousiasme van collega’s te zien over alle mogelijkheden. Maar we moeten ook zorgen dat het goed gedragen wordt en alle vragen die opkomen goed beoordelen en zorgen wegnemen. AI is de toekomst, maar het is ook spannend. Daar nemen we dus de tijd voor.”
Hoe zie je jouw rol als bestuurder hierin?
“Mijn taak is vooral om te kijken hoe wij innovatief kunnen zijn en verbeteren op alle fronten. Ik zit voor dit project in de stuurgroep, de directeur zorg en finance gaan samen het project trekken. Voor we begonnen ben ik samen met een van de behandelaren op zoek gegaan in het veld, om uit te zoeken wat er mogelijk is qua technologie. Zowel voor de medewerkers, als om het personeelstekort op te lossen en beter te voldoen aan de enorme vraag. Zodat medewerkers meer lucht krijgen en we meer patiënten kunnen helpen. We zoeken naar die win-win.”
