• Nieuws
 • Vacatures
 • Contact
 • Dagelijkse risicobeheersing in de VVT: hoe begin je ermee en wat levert het op?

  vvt & ghz vvt da

  De druk om te verantwoorden wordt steeds groter in de ouderen- en gehandicaptenzorg, ook gedurende het jaar. De vragen van gemeenten, verzekeraars en zorgkantoren beantwoorden is een tijdrovende klus voor de zorgadministratie – en het is maar de vraag of het lukt om volledig te zijn in de antwoorden.

  De meeste zorginstellingen gebruiken nu steekproeven op de zorgregistratie en facturatie, om de kwaliteit van de zorgregistratie en de risico’s te beoordelen. Veel handmatig werk, met een team dat vaak al flink onder druk staat.

  Steeds meer instellingen zetten daarom de stap om die controles te automatiseren. Dat kan eenvoudig met Risicobeheersing van ValueCare. Daarmee controleer je de volledige registratie en de volledige facturatie, iedere dag en helemaal geautomatiseerd. Zo houd je je risico’s beter onder controle én bespaar je een hoop werk.

  Hoe werkt Risicobeheersing van ValueCare precies?

  Kort gezegd: met automatische dagelijkse controles op je zorgregistratie. De steekproeven die zorginstellingen nu jaarlijks of ieder kwartaal met de hand doen, worden met ValueCare Risicobeheersing geautomatiseerd en iedere dag uitgevoerd.

  Bijna alle Nederlandse ziekenhuizen maken al gebruik van dit soort controles om risico’s te bewaken en de volledigheid van hun facturatie te garanderen. Ook in de GGZ en in de VVT wordt er steeds meer gebruik van gemaakt.

  Wat heb je eraan als zorginstelling?

  Beginnen met Risicobeheersing heeft drie grote voordelen:

  1. Het automatiseren van controles scheelt een hoop werk op de zorgadministratie.
  2. Volledig controleren in plaats van steekproefsgewijs haalt doorgaans een flink bedrag aan gemiste omzet boven water.
  3. Harde cijfers over je zorgactiviteiten en cliëntenpopulatie maken gesprekken met zorgkantoren, gemeenten en verzekeraars een stuk eenvoudiger.
  Waar kun je allemaal op controleren?

  In theorie op zo’n beetje alles. In de praktijk wordt de Risicobeheersing van ValueCare vooral gebruikt voor volledigheid, juistheid en rechtmatigheid. Dat betekent dat je automatisch controleert of al je werk wel in de factuur is opgenomen, of de geleverde zorg op de juiste manier is geregistreerd, en of je aan alle voorwaarden hebt voldaan om de factuur betaald te krijgen. Door die controles dagelijks te draaien, kun je fouten of gaten in de registratie eenvoudig oplossen. Hoe eerder je erachter komt dat je iets bent vergeten, hoe makkelijker het is recht te zetten.

  Met de controles van ValueCare kun je in alle financieringsstromen controleren of er sprake is van ‘ongefinancierde zorg’. Je controleert dus dagelijks of je productie aan het leveren bent waar geen beschikking of overeenkomst onder ligt en die dus niet betaald wordt. Alle bevindingen uit die controles komen direct in beeld bij de verantwoordelijke op locatie, zodat die direct actie kan ondernemen.

  In de wijkverpleging worden bijvoorbeeld controles gebruikt om de registratie van de uren in de facturatie naar verzekeraars te vergelijken met die in de salarisadministratie. Daardoor kun je snel missende uren opsporen. En in de Wlz kun je controles draaien om te controleren of je de indicatie voor een MPT niet overschrijdt. Daardoor kun je op tijd een nieuwe indicatie aanvragen en voorkom je dat je voor eigen rekening zorg levert.

  Werkt dat ook voor instellingen die met meerdere financieringsstromen te maken hebben?

  Ja. Juist als je te maken hebt met meerdere financieringsstromen en daardoor afspraken hebt met verschillende zorgkantoren, verzekeraars en gemeenten kunnen automatische controles een enorme toegevoegde waarde hebben. Hoe meer verschillende afspraken je moet naleven, hoe moelijker het immers wordt om die handmatig allemaal te controleren.

  Is het veel werk om met Risicobeheersing te beginnen?

  Dat valt mee. ValueCare heeft al een set standaardcontroles, waar de wet- en regelgeving in is opgenomen. Die kun je met één druk op de knop aanzetten. Die set met controles onderhouden wij voor je. En we ontwikkelen nieuwe controles samen met ons netwerk. Dat betekent dat je als zorginstelling gebruik kunt maken van alle controles die al in gebruik zijn bij andere instellingen.

  Kunnen we dat niet zelf doen?

  Dat kan. Waarschijnlijk doe je het al, maar dan minder vaak en met de hand en vaak achteraf. Je kunt een eind komen met Excel tabellen vol verticaal zoeken en macro’s, maar dat lukt je nooit iedere dag. En als de medewerker die snapt hoe de Excel werkt ziek wordt, staat het proces meteen stil.

  Is Risicobeheersing duur?

  Hoeveel je moet investeren, ligt aan je situatie. Maar het levert altijd geld op. ValueCare garandeert 200% ROI. Dat houdt in dat je je investering in onze dienstverlening tenminste twee keer terugverdient. In de praktijk is het meestal zelfs flink meer dan dat. Naast harde euro’s levert het nog een aantal essentiële voordelen: de basis op orde, altijd betrouwbare cijfers, en sturen i.p.v. gestuurd worden.

  Wil je de Risicobeheersing van ValueCare in actie zien?

  Vraag dan hieronder vrijblijvend een demo aan. In 30 minuten beantwoorden we je vragen e laten we zien hoe onze risicobeheersing er in de praktijk uitzien.

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.