• Nieuws
 • Vacatures
 • Contact
 • Zo blijf je als ziekenhuis moeiteloos up-to-date bij nieuwe wet- en regelgeving

  ziekenhuizen

  Bij de invoering van nieuwe wet- en regelgeving komt veel werk kijken en veel is nog onduidelijk. Ziekenhuizen vragen zich dan ook regelmatig af hoe ze daar het meest effectief mee omgaan. Wat doen collega’s in andere ziekenhuizen? En wat zijn de (financiële) gevolgen van nieuwe regels?

  Door onderling kennis te delen, kun je een hoop risico’s wegnemen.

  Hoe ga je als ziekenhuis effectief om met nieuwe wet- en regelgeving?

  Als ziekenhuis kun je gebruik maken van de normen van ValueCare. Die worden binnen ons netwerk van meer dan 50 ziekenhuizen breed gedragen en leiden aantoonbaar tot minder risico, lagere kosten en betere zorg. Op normenkaderzorg publiceren we onze normen.

  De normen vertalen we vervolgens naar geautomatiseerde controles. Daarmee kunnen ziekenhuizen die klant zijn van ValueCare proactief hun registratie bewaken. Up-to-date blijven kost ziekenhuizen zo nauwelijks werk, omdat ValueCare de nieuwe wet- en regelgeving razendsnel omzet in normen en controles.

  Hoe ontwikkelt Valuecare zo’n nieuwe norm? Een voorbeeld:

  In oktober 2020 bracht het VWS de regeling ‘Subsidie Covid-19: Opschaling en beschikbaarheid intensive care en klinische capaciteit’ uit. Ziekenhuizen konden zo voor het opschalen van IC-bedden een extra vergoeding ontvangen bovenop de reguliere declaraties.

  Goed nieuws, maar de complexiteit van de regeling zorgde voor een groot risico op verkeerde registraties. Om dit te voorkomen heeft ValueCare de norm ‘COVID-19 – Registratie voldoet aan de eisen van ‘IC-dagen, VWS-subsidie opschaling’ ontwikkeld.

  Het ontwikkelen van een norm gaat als volgt. Als eerste werken we het functioneel ontwerp uit. Hierna ontwikkelen we een script en een review script. Een aantal ziekenhuizen binnen ons netwerk doorloopt het functioneel ontwerp van de norm en test deze inhoudelijk. Na de testfase wordt de eventuele feedback verwerkt, de controle in productie genomen en voor iedereen beschikbaar gesteld op normenkaderzorg.

  In het geval van de norm ‘COVID-19 – Registratie voldoet aan de eisen van ‘IC-dagen, VWS-subsidie opschaling’ duurde dit proces ongeveer een maand. Zo konden ziekenhuizen met de nieuwe norm gemiste vergoedingen opsporen, zorgen voor een juiste registratie en de VWS-subsidie opschaling ontvangen.

  Meer lezen over extra vergoeding van de COVID-zorg?

  Kan ik zo’n norm ook zelf opstellen?

  Dat kan. Alleen sta je als ziekenhuis in ons netwerk sterker. Door de normen samen te ontwikkelen en af te stemmen met aangesloten ziekenhuizen, zorgverzekeraars en accountants zijn de normen gemeenschappelijk gedragen. Daardoor hoef je zelf niet in discussie met de verzekeraar over jouw interpretatie van de wet. Wijzigt de wet- en regelgeving, dan past ValueCare het normenkader aan, zodat deze altijd up-to-date is.

  Wil jij ook moeiteloos up-to-date blijven bij nieuwe wet- en regelgeving?

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.