
Specialisten aan de slag met de Digitale Assistent – Gynaecoloog Marcel van Hooff deelt zijn ervaringen

Steeds meer ziekenhuizen maken gebruik van de Digitale Assistent van ValueCare om consulten voor te bereiden, verslagen te maken en de registratie te vereenvoudigen. Marcel van Hooff is gynaecoloog en zet de Digitale Assistent in om de administratieve lasten te verlichten en deelt zijn ervaring.
Kun je iets vertellen over jouw administratieve werkdruk? Iedereen weet dat artsen veel moeten vastleggen, maar hoe ziet dat er voor jou uit?
“Mijn spreekuren zijn over het algemeen complex en betreffen vaak second opinions binnen mijn vakgroep. Dat vraagt om uitgebreide verslaglegging en beleidsoverwegingen waar belangrijke keuzes in gemaakt moet worden.
Daarnaast is de poli-assistent bij ons weggevallen. Vroeger maakte die bijvoorbeeld labformulieren aan en regelde een aantal aanvragen. Nu moet ik dat zelf doen, wat extra tijd kost. Ook het schrijven van instructies voor vervolgafspraken gebeurt nu volledig door mijzelf, terwijl dat vroeger door de poli-assistente gebeurde. Dit maakt het werk een stuk zwaarder.
Vooral voor meer ervaren specialisten zie je dat er minder eenvoudige consulten tussen zitten. Twintig jaar geleden had je nog 20-30% ‘makkelijke’ consulten wat makkelijk en minder belastend was, maar dat is nu verdwenen. Alles wat we doen is diepgaander en beleidsmatiger geworden. Voor beleidsgesprekken is verslaglegging cruciaal. Je wilt een duidelijk overzicht van wat besproken is, en dat neemt nu nog veel tijd in beslag.”
“We willen een einde maken aan al die avonduren die nu nodig zijn voor de administratie. De automatische verslaglegging van de Digitale Assistent helpt daarbij."
Wat betekent dat qua administratie?
“De echte tijdsbelasting van een spreekuur is groter dan wat er in de agenda staat. Je moet een spreekuur voorbereiden, je voert het gesprek en daarna volgt nog alle administratie. In totaal bestaat een spreekuur uit een uur voorbereiding, het daadwerkelijke spreekuur en anderhalf uur administratie achteraf. Bij een spreekuur van 14:00 tot 16:30 uur ben je in werkelijkheid pas om 18:30 klaar.”
En het voorbereiden kost ook veel tijd.
“Ja, dat is een groot knelpunt in het werkproces. In ons elektronisch patiëntendossier (EPD) kun je wel filteren op relevante informatie, maar de hoeveelheid data is gigantisch. Sommige collega’s gebruiken samenvattingen, maar die blijven vaak lang staan en worden minder relevant. Ik heb het idee dat ik vroeger met papieren dossiers sneller een overzicht had dan nu met het EPD.”
Hoe helpt de Digitale Assistent hierbij?
“We willen een einde maken aan al die avonduren die nu nodig zijn voor de administratie. De automatische verslaglegging van de Digitale Assistent helpt daarbij. De verwerking van teksten verloopt al goed, over het algemeen hoef je maar kleine aanpassingen te doen en ben ik tevreden met wat er staat. Zeker wanneer je een beleidsgesprek voert en verschillende overwegingen met de patiënt deelt, dan helpt de digitale verslaglegging enorm. Het geeft een overzicht van wat er besproken is, inclusief de benoemde opties en de interactie daarover.
Collega’s werken ook al met de Digitale Assistent om afspraken voor te bereiden. Daarbij wordt automatisch een samenvatting van de patiëntgeschiedenis gegenereerd. Ze zijn daar heel enthousiast over.”
Waar zie je de grootste waarde van de Digitale Assistent voor de toekomst?
“De tijdsbesparing is het belangrijkste. Het zou enorm schelen om straks ook mondelinge opdrachten te kunnen geven, bijvoorbeeld om lab aanvragen door te geven. Stel dat ik alleen hoef te zeggen: ‘Habituele abortus lab en cito’, en het wordt direct verwerkt. Dat bespaart per patiënt al snel 15-20 seconden. Op een hele dag is dat aanzienlijk.”
"Stel dat ik alleen hoef te zeggen: Habituele abortus lab en cito’, en het wordt direct verwerkt. Dat bespaart per patiënt al snel 15-20 seconden. Op een hele dag is dat aanzienlijk.”
Benieuwd wat onze Digitale Assistent nog meer kan?
Onze Digitale Assistent is inzetbaar in het ziekenhuis in de spreekkamer, op de SEH, aan het bed en op de OK. Wil je graag een gepersonaliseerde demo? Neem contact met mij op.
"Met onze digitale assistent hoeven zorgverleners niets meer te typen. Ze controleren alleen het verslag dat de assistent heeft gemaakt. En de administratieve suggesties. En dat betekent tijdsbesparing: lagere werkdruk en meer tijd voor patiënten."
