• Nieuws
 • Vacatures
 • Contact
 • HT: Verlaag je terugbetalingen met risicocontroles

  ziekenhuizen ht

  Extrapoleren en terugbetalen zijn de hete hangijzers bij Horizontaal Toezicht. De grote massa’s en de steekproefmethodiek zorgen ervoor dat het foutpercentage en de mogelijke afrekensom moeilijk te voorspellen zijn. Dat brengt een groot financieel risico met zich mee.

  De fouten uit de steekproeven worden geëxtrapoleerd over de steekproefmassa en hier wordt de mogelijke terugbetaling op gebaseerd. In de praktijk blijkt dat de massa binnen een steekproef onder te verdelen is in hoog en laag risicogebieden. Dat kan ervoor zorgen dat een steekproef opvallend veel fouten laat zien, en de terugbetaling onterecht hoog uitvalt.

  Om dat probleem op te lossen, kun je in ValueCare risicocontroles uitvoeren. Met deze risicocontroles is het mogelijk om de hoog-risicomassa integraal te controleren, en zo uit je foutpercentage te halen.

  Een voorbeeld van deze aanpak: Eén van de ziekenhuizen in ons netwerk zag in het proces klinische overdracht dat 80% van alle fouten in de eerste 12 uur van de opnames ontstond. Om die fouten op te sporen hebben we een risicocontrole ontwikkeld die de eerste 12 uur van de klinische opnames integraal controleert. Foute posten werden tegengehouden met de facturatieblokkade.

  De resterende steekproef voor HT was daardoor een stuk minder risicovol. In de extrapolatie naar de totale massa ging het aantal fouten sterk naar beneden. Dit alles met het resultaat dat de terugbetaling aanzienlijk omlaag ging.

  Het herkennen van de meest risicovolle delen van je proces kan zo tonnen aan terugbetalingen schelen.

  Op dit moment biedt ValueCare 4 soorten risicocontroles, op de meest voorkomende risicogebieden. Komend jaar breiden we die controles nog verder uit, in samenwerking met ons netwerk.

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.