• Nieuws
 • Vacatures
 • Contact
 • Robijn vergoeding voorspelbaar maken? Zo kan het.

  ziekenhuizen

  Academische ziekenhuizen konden jarenlang aanspraak maken op een vaste vergoeding voor de complexe en innovatieve zorg die ze leveren. Maar sinds de verdeling voor 70% wordt vastgesteld op basis van het aantal patiënten dat een label topreferente zorg heeft gekregen, is de hoogte van de vergoeding voor ziekenhuizen veel minder voorspelbaar geworden.

  Dat kan flinke gevolgen hebben, zeker omdat de Robijn vergoeding 8 à 9% van de omzet van een academisch ziekenhuis uitmaakt en de definitieve verdeling pas na 2 jaar wordt vastgesteld.

  Je wilt als academisch ziekenhuis topreferente zorg leveren, onderzoek doen en innoveren. Maar daarmee neem je dus een flink financieel risico.

  Om dat risico te verkleinen en ziekenhuizen meer inzicht te geven in de verwachte Robijn vergoedingen, heeft ValueCare een Robijn Dashboard ontwikkeld.

  We hebben nu 5 van de 7 labels voor topreferente zorg geoperationaliseerd. Voor die labels zijn controles van ValueCare beschikbaar, waardoor ze automatisch worden toegekend aan de juiste patiënten. Daardoor kun je als zorgadministratie, afdeling finance en control, of divisiemanager een inschatting maken van hoeveel patiënten in je ziekenhuis een Robijn-label krijgen. Al voor het lopende schadelastjaar, dus ruim voordat de NZA überhaupt aan de analyse van Robijn zorg begint.

  In het Robijn Dashboard kun je zien:

  • Hoeveel robijn patiënten je hebt behandeld per schadelastjaar
  • Het aantal keer dat een label wordt toegekend
  • Het aantal robijn patiënten ten opzichte van het totale patiëntenaantal
  • Hoeveel Robijn zorg de verschillende divisies en specialismen leveren

  Daarmee kun je eenvoudig inschatten of je over het lopende jaar meer of minder complexe zorg levert dan de jaren ervoor, en dus wat je kunt verwachten wat betreft de vergoeding.

  In meer gedetailleerde analyse dashboarden kun je vervolgens de oorzaken van veranderingen of afwijkingen analyseren en bepalen welke acties je moet ondernemen om je doelstellingen te halen.

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.