• Nieuws
 • Vacatures
 • Contact
 • ‘Sturen in de mist’ - zo krijg je je stuurinformatie weer op orde in het ZPM

  ggz

  Na de invoering van het ZPM is er nog veel onduidelijk voor GGZ-instellingen. Dat maakt het lastig om de juiste beslissingen te nemen. Het is ‘sturen in de mist’, zoals Arent van der Heide van GGZ Delfland het tijdens ons webinar vorige maand uitdrukte.

  Veel EPD-leveranciers hebben nog niet alle functionaliteit compleet voor het ZPM. Er is nog te veel data onduidelijk of onvoldoende getest, om een goed oordeel te kunnen geven over de gerealiseerde omzet. Daarnaast lopen er vaak nog onderhandelingen met verzekeraars, waarbij het onzeker is of je moet gaan voor een garantiebudget of afspraken op basis van de simulatie.

  Die onzekerheden zorgen er voor dat het bijna onmogelijk is om op dit moment een echt goede inschatting te maken van de gevolgen van het ZPM voor de omzet en je risico’s te beperken.

  Het zal nog wel even duren voor de mist rondom het ZPM helemaal is opgetrokken, maar gelukkig zijn er wel stappen die je nu al kunt zetten om je zicht te verbeteren.

  De belangrijkste stap is zo snel mogelijk je productie wél op orde te krijgen. Veel GGZ-instellingen zien dat er nu dat de productie lager is dan vorig jaar. Maar het is niet altijd duidelijk of dat komt omdat de registratie nog niet compleet is, of een direct gevolg is van het ZPM. Vaak ‘hangt’ er nog omzet bij behandelaren die niet weten hoe ze nu moeten registreren, of dat nog niet kunnen in het EPD.

  Om de niet-geregistreerde omzet nu al op te sporen heeft ValueCare een dashboard beschikbaar gemaakt met de productie per week, waarin je de productie kunt vergelijken met de begroting of met de gesimuleerde omzet van 2021. Ook heeft ValueCare rapportages op declarabiliteit in het ZPM-tijdperk die vergeleken kunnen worden met de declarabiliteit van vorig jaar. Met onze foutenlijsten kun je zien welke omzet nu geen declaratiecode krijgt in het EPD en daardoor nog niet zichtbaar wordt als omzet.

  Met inzicht in de productie, foutieve bronregistratie en de declarabiliteit, kun je een redelijke inschatting maken van de stand van zaken in 2022. Door nu al op zoek te gaan naar gemiste omzet, kun je die alsnog declareren en voorkom je dat je later in het jaar met tekorten blijft zitten.

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.