• Nieuws
 • Vacatures
 • Contact
 • Uitvoering IT General Controls is tijdrovend. Kan het efficiënter?

  ziekenhuizen

  Het aantonen van de IT General Controls (ITGC’s) binnen Horizontaal Toezicht (HT) is een tijdrovend proces, waar veel handmatig werk bij komt kijken. We zien bij instellingen in ons netwerk dat medewerkers structureel twee tot vier weken per kwartaal moeten investeren om de ITGC’s op te stellen, uit te zetten, en te beoordelen.

  Daarbij wordt de organisatie met handmatig werk belast om de controlevragen uit te zoeken en toe te lichten. De uitdaging zit deels in het combineren van meerdere databronnen, zoals het EPD, het financiële systeem, HR-systeem, Data Warehouse, etc., en deels in de specialistische ervaring van het opstellen van dergelijke controles. De controles en vergelijkingen vinden vaak plaats in Excel- en Word-documenten, wat de controle minder robuust en foutgevoelig maakt.

  Kwalitatief sterke ITGC’s en een efficiënte uitvoering hebben veel impact. 

  Het resultaat van de ITGC-controle is zowel intern als extern van belang. Bevindingen hebben zowel impact op het financiële vlak als mogelijke imagoschade. Daarnaast betreft dit het testen van het IT-landschap. Een onderdeel dat in toenemende mate van belang is in de zorg en de besturing van een zorginstelling. Het is een verplicht onderdeel van HT, is relevant voor het jaarverslag, en heeft overlap met de NEN-certificering.

  Een goedlopend, uniform proces om de ITCG-controle te doen is dus van groot belang. Maar daar ontbreekt het vaak aan.

  Ieder ziekenhuis bedenkt zijn eigen aanpak van de ITGC’s. Er is geen standaard, en verzekeraars gaan verschillend om met de eisen. Als ValueCare zien we dat veel ziekenhuizen in ons netwerk hiermee worstelen. De zorginhoudelijke kant van Horizontaal Toezicht is steeds meer gestandaardiseerd, terwijl de ITGC’s nog in de kinderschoenen staan.

  Is dit de beste manier om de ITGC’s uit te voeren?

  Wij denken van niet. Het moet beter kunnen. De werkdruk is al hoog genoeg, en de financiële druk ook.

  Loop je er ook tegenaan dat de ITGC-controle veel te tijdrovend is?

  Dan komen we graag met je in contact. Wij werken hard aan een oplossing, en we horen graag wat er speelt bij jouw zorginstellingen en welke ideeën je hebt over de oplossing.

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.