• Nieuws
 • Werken bij
 • Contact
 • Wet- en regelgeving voor 2023 up-to-date in de controles van ValueCare

  ziekenhuizen

  De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft per 1 januari een aantal wijzigingen doorgevoerd in het dbc-pakket voor de medisch-specialistische zorg om de bekostiging up-to-date te houden. Een aantal aanpassingen stimuleren de beweging naar passende zorg, daarnaast zijn de tarieven herijkt.

  Alle wijzigingen zijn nu ook doorgevoerd in de tooling van ValueCare. In december 2022 zijn de wijzigingen van RZ23a, RZ23b en RZ23c verwerkt in de controles, normen, uitsluitingen, verbandscontroles, en parameters.

  Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

  1. ICC en medebehandeling: mogen voortaan ook tijdens lozo en dagverpleging worden geregistreerd i.p.v. alleen tijdens verpleegdagen en IC-dagen. Er zijn daarom ook nieuwe ZA beschikbaar voor ICC en medebehandeling en je kunt dus sneller een ICC en medebehandeling registreren. Dit is relevant voor normen die checken op registratie ICC/medebehandeling en geldigheid/openen ZT13.
  2. Kwalificatiecodes: voortaan moeten zorgactiviteiten vastgelegd worden op de kwalificatiecode van de beroepsbeoefenaar. Dat is in de relevante controles en normen verwerkt.
  3. De codes voor de zorgactiviteiten op Covid-19 verpleegdagen/IC-dagen toeslagen vervallen allemaal per 31-12-2022.
  4. Er is een nieuwe zorgactiviteit voor palliatieve zorg specifiek bij kinderen en uitgevoerd door iemand anders dan beroepsbeoefenaar die de poortfunctie uitvoert. Dit is verwerkt in de relevante controles en normen.
  5. Nieuwe zorgactiviteit op prestatie kraamzorg. Kraamzorg moet apart gedeclareerd worden i.p.v. binnen verblijf gezonde moeder of gezonde zuigeling.

  De wijzigingen van de RZ23a-b-c zijn terug te lezen in de release notes. De wijzigingen worden ook op Normenkaderzorg verwerkt.

  Naast de wijzigingen op bestaande onderdelen, is er ook een nieuw verband met betrekking tot telemonitoring ontwikkeld. Hiermee kan direct gecontroleerd worden op de nieuwe registraties m.b.t. telemonitoring. Dit verband gaat, gelijk aan de nieuwe wet en regelgeving, in per 01-01-2023.

  Heb je vragen over de wijzigingen? Neem dan contact op met jouw ValueCare consultant.

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.