• Nieuws
 • Werken bij
 • Contact
 • Hoe AI de gezondheidszorg voorgoed verandert

  automatisering

  Artificial Intelligence zet de wereld op z’n kop. Ook in de zorg zijn er eindeloze mogelijkheden om met behulp van AI tijd te besparen, resultaten te verbeteren, of slimmere keuzes te maken.

  Wat is er mogelijk? En hoe zorg je dat je geen risico’s neemt met je data? In dit artikel delen we 3 voorbeelden van wat er mogelijk is met AI en bespreken we de voorwaarden om AI veilig in te zetten in de zorg.

  Meer patiënten helpen met slimme wachtlijsten

  AI kan een bijdrage leveren aan het verkleinen van de wachtlijsten en het slimmer plannen van patiënten of cliënten. Je kunt wachtlijsten natuurlijk puur chronologisch inzetten (dus wie het langst op de lijst staat, is het eerst aan de beurt), maar dat is niet altijd het slimst. Vaak gaat voor de één de kwaliteit van leven veel sneller achteruit dan voor de ander.

  Nu is het heel moeilijk, zo niet onmogelijk, om dat goed in te schatten. Maar met behulp van AI, voldoende betrouwbare data over eerdere behandelingen en de gegevens van cliënten op de wachtlijst, kun je daar betere keuzes in maken. Door slimmer in te schatten wie wanneer hoeveel hulp nodig heeft, zorg je dat de beschikbare zorg op de beste manier wordt ingezet. Dat kan zelfs de wachttijd voor alle patiënten verkorten.

  De ligduur verkorten en patiënten thuis monitoren

  Door historische gegevens over wanneer patiënten naar huis kunnen en welke resultaten hun behandeling heeft opgeleverd, kun je voorspellen wanneer een patiënt ontslagen kan worden uit het ziekenhuis of de instelling. AI tooling kan op basis van behandelresultaten en de gegevens van de patiënt inschatten wanneer behandeling in het ziekenhuis of GGZ-instelling niet meer effectief is. Dat kan ervoor zorgen dat bedden eerder vrijkomen en patiënten of cliënten niet onnodig opgenomen zijn, terwijl het fijner is om thuis te herstellen.

  Daarnaast kan de tooling op basis van historische data ook bepalen welke nazorg is aan te bevelen. Dat kan door middel van thuismonitoring, maar ook door te bepalen hoe vaak en wanneer contact met de behandelaar wenselijk is.

  De administratie versnellen met automatische registratie

  Verslaglegging is voor elke zorgverlener een tijdrovende klus. Maar wel één die ook belangrijk is. In de GGZ nemen sommige psychiaters studenten aan om verslagen te schrijven tijdens het consult, zodat ze zelf meer tijd overhouden voor hun cliënten. Met AI tooling hoeft dat niet meer. Als je een AI app met spraakherkenning laat meeluisteren, kan de tooling het verslag maken en meteen registreren in het EPD. Dan heb je die student niet meer nodig én hoef je na elk consult geen kwartier typewerk meer te doen.

  Zo garandeer je betrouwbare resultaten met AI

  Mogelijkheden genoeg dus.

  Maar in de zorg zijn er strenge eisen op het gebied van privacy en databeveiliging. Om geen risico lopen dat medische gegevens op straat komen te liggen, moet je op zoek naar tooling die gecertificeerd is.

  Daarnaast is de database met historische gegevens van groot belang om te waarborgen dat de gemaakte voorspellingen juist zijn. Als je keuzes gaat maken op basis van data, dan moet die data wel kloppen. Met een gebrekkige dataset als uitgangspunt, bestaat het risico dat ook goede tooling de verkeerde conclusies trekt.

  Je hebt dus een grote hoeveelheid betrouwbare gegevens nodig, om zeker te zijn dat beslissingen worden gebaseerd op de juiste informatie.

  Wat kan ValueCare hierin betekenen?

  ValueCare beschikt over een database met zorginformatie van meer dan 100 zorginstellingen, die al is ingedeeld in een gestandaardiseerd datamodel. Daardoor is onze database bij uitstek geschikt voor betrouwbare analyses en resultaten.

  We hebben ruime ervaring met de benodigde databeveiliging en onze gehele dienstverlening is gecertificeerd. En ValueCare kan dit soort oplossingen als structurele dienst aanbieden, geïntegreerd in het ValueCare portaal en toegankelijk voor alle relevante medewerkers.

  Meer weten?

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.