• Nieuws
 • Vacatures
 • Contact
 • Zorgmedewerkers willen administratie op z’n minst halveren

  automatisering

  De afgelopen maanden deden 314 zorgmedewerkers mee aan ons onderzoek over de administratieve lasten in de zorg. Daar kwamen een paar opvallende conclusies uit.

  De hoeveelheid tijd die medewerkers wekelijks kwijt zijn aan administratie verschilt flink per functie en in de verschillende soorten zorginstellingen. Maar één ding is universeel. Bijna alle deelnemers willen de tijd die ze kwijt zijn aan administratieve taken flink verlagen.

  Slechts 9 van de 314 respondenten is tevreden met de tijd die ze kwijt zijn aan administratie.

  Gemiddeld besteden de respondenten nu 11,5 uur per week aan administratie. En ze zouden willen dat dat 5 uur was. Om dat doel te halen, zouden de administratieve lasten dus met 56% teruggedrongen moeten worden.

  De grootste administratieve frustraties hebben te maken met de gevraagde registratie en rapportage.

  Onze respondenten zien de hoeveelheid registratie als het meest tijdrovend en frustrerend. 67% van de antwoorden valt in deze categorie. Het overgrote deel van de respondenten ervaart een teveel aan regels en kwaliteitsmetingen, zowel intern als extern opgelegd.

  Daarnaast zijn de complexiteit van systemen en het dubbele werk dat daaruit voortvloeit een grote bron van frustratie. Ruim 45% van de respondenten geeft aan hetzelfde werk in meerdere systemen vast te leggen en meer dan 50% vind de registratie in het EPD te omslachtig.

  Medewerkers staan open voor nieuwe oplossingen, maar zijn ook op hun hoede

  80% van de respondenten wil graag gebruik maken van digitale oplossingen. Daarbij noemen ze vooral spraakherkenning en het automatisch invullen en afhandelen van rapportages als wensen.

  Maar veel mensen zien ook risico’s en zijn bang dat nieuwe systemen zullen leiden tot nóg meer administratief werk.

  De druk neemt dus toe.

  Medewerkers willen het écht anders en zien mogelijkheden om de administratiedruk te verlagen. Maar dat vergt investeringen in slimme oplossingen én beter gestroomlijnde processen.

  Alle conclusies uit het onderzoek lezen?

  Download hier de Lastenmonitor 2023

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.