• Nieuws
 • Vacatures
 • Contact
 • GGZ WNB innoveert en zet AI in

  ggz automatisering

  GGZ WNB, aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in de regio Westelijk Noord-Brabant, maakt werk van de inzet van AI en automatisering om de administratieve lastendruk te verminderen en de directe tijd van behandelaren te vergroten. Ook worden backoffice processen volledig geautomatiseerd, zoals de controles op feitelijke levering en AGB/BIG-controle.

  Vandaag tekende GGZ WNB, als eerste ggz-instelling, daarvoor een strategisch partnerschap met ValueCare. GGZ WNB en ValueCare zullen meerdere processen in deze ggz-instelling aanpakken en samen de automatiseringen en AI-tools die daarvoor worden gebruikt verder doorontwikkelen. Quirijn Lok, bestuurder GGZ WNB: “We zijn enorm blij met deze ontwikkeling. Omdat we het cruciaal vinden om innovatief te zijn. Op deze manier verlagen we de administratieve lastendruk bij onze collega’s zodat zij meer tijd hebben om echt met cliënten bezig te zijn. Voor ons de allergrootste winst!”.

  In de praktijk

  Het intakeproces, dat vaak bestaat uit diverse gesprekken met een cliënt, wordt automatisch omgezet van spraakopnames naar tekst. Het transcript van de gesprekken wordt daarna verwerkt tot een gestructureerd verslag en de relevante onderdelen daarvan worden automatisch opgenomen in het EPD. Alle automatiseringen en AI-tools worden ingezet in een beveiligde (AVG-proof) omgeving. Er wordt dus nooit onnodig data gedeeld of opgeslagen.

  Ook om no-shows te verminderen wordt straks AI ingezet. Door te voorspellen bij welke afspraken het risico op no-shows het hoogst is en daar gerichte acties aan te koppelen, worden deze verlaagd.

  Om feitelijke levering aan te tonen is nu veel administratief handwerk nodig. Voor belconsulten bijvoorbeeld, moeten instellingen aan de verzekeraar met steekproeven aantonen dat het telefonisch consult daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Dat kan met de inzet van AI volledig geautomatiseerd worden. De tools controleren het verslag en interpreteren de tekst van het verslag om te concluderen of er inderdaad een consult is afgerond.

  Lok: “We verwachten de eerste resultaten in oktober te realiseren en kijken hier vol enthousiasme naar uit.”

  Anneke Lalleman van Valuecare: "We zijn ontzettend verheugd over deze unieke samenwerking tussen GGZ WNB en ValueCare. Het getuigt van een organisatie met lef die niet alleen vernieuwend denkt, maar ook daadwerkelijk de stappen zet om innovatiegericht te handelen. Samen gaan we vooruit en zetten we de standaard voor de toekomst van de GGZ.

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.