• Nieuws
 • Vacatures
 • Contact
 • Horizontaal Toezicht in de forensische zorg: Tactus ziet voordelen

  ggz

  Tactus is een GGZ-instelling die zich specialiseert in verslavingszorg, en zorg biedt over meerdere financieringsstromen. Toen zij startten met Horizontaal Toezicht stelden zij zich een ambitieus doel: Tactus-breed Horizontaal Toezicht invoeren; HT voor zowel de ZVW als FZ.

  Johan Hollebrandse, manager financiën en bedrijfsvoering bij Tactus deelt de overweging die ze gemaakt hebben: “Compliant werken en kwaliteit aantoonbaar maken worden steeds belangrijker. Dat zie je met HT, de verantwoording naar de financiers, maar ook op digitale veiligheid, belastingen en kwaliteit van de zorg. Je moet steeds vaker op schrift aantonen dat je het op orde hebt. We hebben daartoe een compliance statuut vorm gegeven met de focus op versterking van governance en compliance. Dat was de aanleiding om HT te gaan doen. En we willen dingen in één keer goed doen voor meerdere financieringen, dus was het logisch om HT ook voor FZ in te voeren.”

  Prijs-prestatie

  Tactus werkte al samen met ValueCare voor de verantwoording en risicobeheersing in het ZVW. Die samenwerking is nu uitgebreid naar FZ. Johan: “De stap naar FZ was een hele logische. We hebben wel even afgewogen of we het ook zelf konden. Ik vroeg me af of het normenkader voor FZ net zo uitgebreid was als dat voor ZVW of toch meer rechttoe rechtaan. Het was een prijs-prestatie afweging. Maar dat leek toch te veel werk, dus we hebben de keus gemaakt om het niet met de hand te doen en gebruik te maken van ValueCare.” 

  Ontwikkelpotentie

  Colette Omta, manager zorgadministratie voor de forensische divisie bij Tactus vult aan: “Er is binnen de tool van ValueCare heel veel ontwikkelpotentie. Als ik zie wat ziekenhuizen allemaal doen met ValueCare, daar word ik heel enthousiast van. Ook in de ggz worden de controles steeds strikter, je moet steeds meer aantonen. Dat kan met ValueCare.” 

  De invoering van HT verloopt tot nu toe voorspoedig. Colette: “Zes jaar geleden zijn we al van losse secretariaten naar een samenhangende zorgadministratie gegaan. Toen zijn we ook de processen beter gaan omschrijven. Als we toen die slag niet hadden gedaan, weet ik niet of we nu klaar waren geweest voor HT. Maar nu loopt het voortvarend. We zijn met FZ iets later gestart dan met HT voor de ZVW, maar ondertussen is het verschil in voortgang niet zo groot meer. We zijn 9 maanden onderweg en we verwachten over 2 maanden live te gaan.”

  Flinke verschillen

  Er zijn overeenkomsten, maar ook verschillen tussen HT voor de ZVW en de forensische zorg. Johan: “Je ziet dat justitie bij de invoeringsfase van HT op een aantal punten verder gaat dan de ZWV vanuit het belang dat men daaraan hecht. Die punten moeten we echt apart opzetten. En ook de discussie voeren over hoe ver we hierin gaan. HT moet er niet toe leiden dat de administratieve lastendruk hoger wordt.”

  Colette: “De gesprekken zijn op sommige punten anders. Justitie wil aan de voorkant meer gedetailleerd dingen weten. Beide HT trajecten lopen parallel, dus we maken het van twee kanten mee. Dan zie je de verschillen heel goed.” 

  De zorg steeds blijven verbeteren

  Als horizontaal toezicht straks staat, is Tactus nog niet klaar. Johan: “We willen naar één filosofie, één aanpak binnen de hele organisatie. Tactus heeft een stuk of 40 locaties in een vrij groot gebied. Het is dus uitdagend om de processen op al die locaties goed te laten werken. Sommige poli’s zijn heel klein, daar ontbreekt de expertise over HT vaak. Dat moet je goed organiseren. Je ziet dat mensen steeds meer leren werken in een kwaliteitscyclus en HT helpt daarbij als stimulans.”

  Colette: “Wat ik leuk vind aan HT en waar ValueCare echt bij ondersteunt is de cultuurverandering. We gaan steeds meer naar een continue cyclus van verbetering. Je merkt dat we samen het doel hebben om de zorg steeds te blijven verbeteren. Dat wordt nu steeds transparanter, we krijgen mensen daarin mee.” 

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.