• Nieuws
 • Vacatures
 • Contact
 • Klantendag Ziekenhuizen: Op naar een registratievrije zorg in de toekomst

  ziekenhuizen netwerk

  Op 16 april 2024 kwamen ziekenhuizen uit heel Nederland samen tijdens de Klantendag Ziekenhuizen van ValueCare. De focus van deze dag lag op de kansen van AI en automatisering in de zorg. Deelnemers kregen te zien hoe technologie kan zorgen voor een fundamentele verschuiving in de manier waarop de zorg wordt bestuurd en hoe een registratievrije zorg in de toekomst mogelijk wordt.

  De visie van ValueCare: registratievrije zorg

  Esther Wiersma, Partner bij ValueCare, trapte de dag af met de visie van ValueCare: samen met ziekenhuizen streven we naar een toekomst waarin zorgregistratie volledig geautomatiseerd is. Dit streven draagt bij aan het oplossen van grote uitdagingen in de zorg, zoals de stijgende zorgkosten, de hoge lastendruk en het personeelstekort. Het is een stap in de richting naar meer efficiëntie in de zorg.

  LuCa: de digitale zorgassistent           

  Liesbeth Thijssen, Director bij ValueCare, introduceerde LuCa, de digitale zorgassistent die ziekenhuizen ondersteunt door automatisch te registreren, controleren en rapporteren. Liesbeth lichtte ook “Explainable AI” toe, waarmee ValueCare controles automatiseert op een manier die navolgbaar is voor zorgverzekeraars en te certificeren is door accountants. Het gebruik van deze technologieën door ziekenhuizen laat al aanzienlijke voordelen zien, zoals tijdsbesparing, het genereren van extra inkomsten en het verlagen van (HT-)risico's.

  AI en automatisering in de praktijk: ervaringen vanuit het OLVG, Erasmus MC en ZGV

  Verschillende ziekenhuizen deelden hun ervaringen en successen met het inzetten van AI en automatisering in samenwerking met ValueCare. Machiel Moes (OLVG) besprak de ambities van het OLVG en leidde ons door het implementatieproces in de praktijk. Arjan Holthaus van Erasmus MC bood zijn visie op de toekomst van zorgadministratie, waarbij hij de verschuiving in functies, competenties en focus als gevolg van deze technologische ontwikkelingen benadrukte. Timo Hornis van ZGV gaf inzicht in de besparingen en voordelen die zij hebben behaald tijdens en na de AI/automatiserings-pilot die zij startten met ValueCare.

  Interactieve sessies: een diepgaande verkenning

  De Klantendag bood niet alleen inspirerende presentaties, maar ook interactieve sessies waar deelnemers actief konden deelnemen en hun kennis konden verbreden. Eén van de sessies werd gewijd aan het complexe domein van Dure Geneesmiddelen (DGM). Hier kregen deelnemers de kans om samen met Tahra Medani van Erasmus MC een analyse uit te voeren op het DGM-proces. Op deze manier werden potentiële risico’s geïdentificeerd en nieuwe ideeën opgedaan voor de ontwikkeling van relevante controles.

  Tijdens de interactieve sessie “Ontregel de Zorg” benadrukte Ria Zijlmans van Reinier de Graaf Gasthuis de noodzaak om naast te dweilen ook de kraan dicht te draaien. Ria illustreerde dit met inspirerende voorbeelden van procesverbeteringen die zij hebben doorgevoerd op zowel de kliniek als de poliklinieken. 

  Een derde sessie draaide om AI en automatisering. Hier deelde Samanta Peters van het OLVG voorbeelden van de praktische toepassing van AI en robots in verschillende processen van hun ziekenhuis, van opnameregistratie tot poliklinische processen. Tijdens deze sessie werden nieuwe ideeën opgedaan over hoe deze technologieën het beste ingezet kunnen worden als hulpmiddel voor het verhogen van de efficiëntie in de zorg. 

  De interactieve sessies waren niet alleen een bron van waardevolle inzichten, maar ook het startpunt van discussies en kennisuitwisseling. Het bood een unieke kans om te leren van collega's en samen nieuwe oplossingen te verkennen voor de uitdagingen waarmee de zorgsector wordt geconfronteerd. We zijn dankbaar voor de bijdrage van iedereen die heeft deelgenomen aan deze inspirerende dag!

  Op weg naar een geautomatiseerde zorgtoekomst

  De Klantendag van ValueCare maakte duidelijk dat de mogelijkheden van nieuwe technologie en automatisering in de zorg enorm zijn. Hierbij geloven wij in het belang van samenwerking en kennisdeling. Met een duidelijke visie op de toekomst van de gezondheidszorg, staat ValueCare klaar om samen met ziekenhuizen toe te werken naar een volledig geautomatiseerd proces van registratie tot facturatie.

  Benieuwd naar hoe we samen met u de ziekenhuiszorg kunnen transformeren? Neem gerust contact met ons op!

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.