• Nieuws
  • Vacatures
  • Contact
  • Van eigen tool naar ValueCare: zo maakt Parnassia Groep de overstap

    ggz

    Parnassia Groep werkte jarenlang met een eigen tool voor risicobeheersing, maar ze stapten bij de overgang naar het Zorgprestatiemodel toch over naar ValueCare. 

    Grace Ramkisoen, Adjunct directeur van de Cluster Zorgvraag en Partnerschap bij Parnassia Groep vertelt: “Ons eigen pakket werkte goed in de DBC-tijd. We zijn er ook mee overgegaan op HT. Maar de overgang naar het ZPM was zo’n grote wijziging, daarvoor moesten in één keer heel veel nieuwe controles ontwikkeld worden. Ze zelf ontwikkelen vergt veel inspanning. Daardoor zou de doorlooptijd heel lang zijn, terwijl de noodzaak om snel inzicht te krijgen en in controle te komen heel groot was. Dat was de aanleiding om naar ValueCare te kijken. Wij zouden alles opnieuw moeten ontwikkelen, terwijl het in ValueCare al beschikbaar is. We hopen er minder eigen werkzaamheden aan te hebben, zodat de focus van de collega’s meer worden toegespitst op de primaire taken.”

    Meerdere EPD’s

    Voor een organisatie met de omvang van Parnassia Groep, met meerdere zorgbedrijven, meerdere EPD’s, alle financieringsstromen en ruim 12.000 collega’s, is het uitrollen van ValueCare een flink project. Er zijn veel systemen om mee te koppelen, veel controles om te testen en veel medewerkers die het moeten adopteren. Grace: “Wij maken binnen Parnassia Groep gebruik van meerdere EPD’s, dus we moesten uit meerdere systemen data ontsluiten. Dat zag ik als een grote uitdaging, maar het is gelukkig meegevallen. Nu testen we stap voor stap alle controles, voor alle financieringsstromen. Dat is wel ambitieus, want we willen alle controles uit onze oude tool voor de grote uitrol in ValueCare hebben. Behandelaren en secretariaten hoeven dan vanaf de eerste dag alleen nog maar in ValueCare te kijken.”

    Adoptie op de werkvloer

    Niet alleen technisch is er veel werk te verzetten, ook de uitrol naar alle medewerkers is een project op zich. Grace: “We hebben eerst een pilot gedaan met 3 teams en gaan na de zomervakantie starten met de uitrol per zorgbedrijf. Dat doen we stap voor stap, samen met de zorgbedrijven. Op zich zou een big bang wel mogelijk zijn, omdat ValueCare als systeem niet heel ingewikkeld is. Maar we vinden de adoptie op de werkvloer heel belangrijk. We willen dat behandelaren en secretariaten er echt mee gaan werken, en dat leidinggevenden daar ook op sturen. Zodat het goed landt.” 

    Meer informatie

    Het werken met ValueCare heeft veel mensen binnen Parnassia Groep positief verrast. Grace: “We merken dat collega’s heel enthousiast zijn. Het is gebruiksvriendelijk en er zijn veel controles beschikbaar die we eerst niet hadden, maar wel heel handig zijn. Het systeem van ValueCare geeft meer informatie dan onze oude tool.”

    Meteen oplossen

    Ook de actielijsten van ValueCare vallen in de smaak. Grace: “Een behandelaar weet nu meteen wat hij moet doen om bevindingen op te lossen. Dat werkt veel beter. In onze oude tool konden ze wel zien wat de fout was, maar er zat soms veel in één controle. Dan moest die behandelaar eerst kijken wat er precies mis was. Dan ontbrak de verwijsbrief, of was de verwijzer of datum niet juist. Bij ValueCare kunnen de collega’s meteen bij de controle zien wat het inhoudt en hoe ze het op kunnen lossen.”

    Financiële risico’s & AI

    Parallel aan de uitrol naar alle zorgbedrijven, zal het team ook nieuwe controles live blijven brengen. Grace: “We hebben de behoefte om de financiële risico’s nog beter te beheersen. Daarvoor heeft ValueCare veel meer controles beschikbaar. Je ziet wel dat ValueCare hier gespecialiseerd in is. Er zijn meer mogelijkheden en technische ontwikkelingen dan wij in één keer aan kunnen als organisatie. Werken met AI bijvoorbeeld, daar moeten we nog meer kennis in ontwikkelen. Maar we willen er wel mee aan de slag. Nu kunnen we gebruik maken van een partner die er al mee bezig is. De AI controle op feitelijke levering bijvoorbeeld, die zou ons erg kunnen helpen met horizontaal toezicht. Ik kijk er wel naar uit, wat er bij ValueCare nog meer aankomt.” 

    ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.