• Nieuws
 • Werken bij
 • Contact
 • Passende zorg in de praktijk: zo voorkom je moeiteloos niet-zinnige zorg

  Dat het zinvol is om scherp te zijn op Passende Zorg en zo veel mogelijk niet-zinnige zorg te voorkomen, daar is iedereen het wel over eens. Maar hoe krijgt je dat in de praktijk voor elkaar als ziekenhuis, vakgroep of specialist?

  Ziekenhuizen, vakgroepen en specialisten zoeken vaak nog naar goede manieren om te sturen op zinnige zorg. Achteraf analyseren hoeveel zorg niet aan de richtlijnen voldeed kan daarbij een handig hulpmiddel zijn, maar nog veel beter is het om vooraf zorg die mogelijk niet zinnig is te voorkomen.

  Om dat te realiseren, ontwikkelt Valuecare samen met de specialisten in ons netwerk stuurpunten en controles voor Passende Zorg die potentieel niet-zinnige zorg in kaart brengen. Onze stuurpunten geven inzicht in welke zorg er in het verleden is uitgevoerd die niet aan de richtlijnen voldeed, en de controles laten zien welke zorg er is ingepland die mogelijk niet aan de richtlijnen voldoet. Dat maakt het makkelijk om te monitoren op extra handelingen en niet-zinnige zorg te vermijden.

  Een voorbeeld van zo’n controle op Passende Zorg is N7100: MRI na een hernia-operatie.

  Uit onderzoek blijkt dat de meeste patiënten met een rughernia (90%) binnen 6 tot 18 weken weer klachtenvrij zijn. Bij het vermoeden van een rughernia op basis van pijnklachten in het been heeft het in deze fase dan ook geen zin om een MRI scan te laten maken. Pas wanneer de klachten niet overgaan of onhoudbaar zijn en een operatie overwogen wordt, is het zinvol een MRI te laten maken.

  Op basis van de richtlijnen van de medische federatie is een MRI binnen 18 weken na een rughernia operatie dus niet zinnig. Met de stuurinformatie van ValueCare kun je zien hoe vaak er toch MRI scans zijn gemaakt binnen 18 weken, hiervoor hebben we een stuurpunt.

  Daarnaast kun je dankzij een controle zien of er in de toekomst MRI's zijn ingepland binnen 18 weken na de operatie, die allicht niet nodig zijn. Als de MRI inderdaad onterecht is ingepland, kun je hem dus nog afzeggen en daarmee niet-zinnige zorg voorkomen. Op die manier doe je in feite risicobeheersing op niet-zinnige zorg.

  Er zijn vergelijkbare controles beschikbaar voor intravitreale injecties met duur middel en behandeling van spataders of open been. Nieuwe controles en stuurpunten worden door specialisten die deelnemen aan onze stuurspreekuren aangedragen en ontwikkeld in samenwerking met de vakgroepen van ziekenhuizen in ons netwerk.

  Wil je ook gebruik maken van onze controles voor Passende Zorg of meedenken over de ontwikkeling op jouw vakgebied?

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.