• Nieuws
  • Vacatures
  • Contact
  • Gezocht: Bestuurder met lef om de langdurige zorg te vernieuwen

    vvt & ghz

    De langdurige zorg zit in zwaar weer. Het jaar 2022 werd door 30% van de instellingen met een negatief resultaat afgesloten. De recente bezuinigen zijn weliswaar teruggedraaid, maar de financiële uitdagingen zijn enorm. Personeels- en inkoopkosten lopen op, de inflatiecijfers rijzen de pan uit en de zorgvraag stijgt. Dat zorgt voor grijze haren bij elke bestuurder.

    Er is geen oplossing die deze problemen acuut doet verdwijnen. Dat neemt niet weg dat de langdurige zorg zichzelf opnieuw moet uitvinden om boven water te blijven. 

    Daarbij is een digitale transformatie onvermijdelijk. De langdurige zorg blijft achter op het gebied van automatisering en de inzet van AI. Dit is een gemiste kans, omdat juist de langdurige zorg zich goed leent voor het automatiseren van werkzaamheden. Door gebruik te maken van AI en het zorgpersoneel te ontlasten met een digitale assistent,  kunnen instellingen in de langdurige zorg veel kosten besparen. 

    Wat moet je NU doen?

    1. Automatiseer herhalende administratieve werkzaamheden

    Het automatiseren van herhalende werkzaamheden is de sleutel tot het verlagen van de administratieve last van de zorgprofessional. Laat  medewerkers het werk doen waar ze voor zijn geschoold. 

    Waar zit de grote tijdwinst?

    1. Intakes opnemen en automatisch het dossier van de client vullen
    2. Overtypen van systeem A naar systeem B is verleden tijd
    3. Automatisch opstellen en aanpassen van zorgplannen
    4. Herstellen van foutieve registratie en aanvullen van onvolledige registratie

    2. Zet kunstmatige intelligentie als beslisondersteuner

    AI is niet meer iets uit Hollywoodfilms of science fiction boeken. We kunnen AI inzetten om de zorgprofessional te helpen bij het maken van de juiste keuzes. Dit kan zijn op bedrijfsmatig, administratief of zorginhoudelijk vlak. Cruciaal hierbij is dat je de controle blijft houden terwijl veel werk uit handen wordt genomen. 

    Waar zet je AI voor in?

    1. Zorgplannen worden automatisch gevuld obv gespreksverslagen
    2. Rechtmatigheid en volledigheid van 10VV
    3. Tijdig herkennen wanneer de indicatie moet worden verhoogd
    4. Herkennen of zorg daadwerkelijk is geleverd
    5. Herkennen of er sprake is van meerzorg

    3. Toon lef en ontwikkel visie om relevant te blijven

    Om echt anders te gaan werken is leiderschap en visie nodig. Een bestuurder moet het lef te hebben om af te wijken van het huidige normaal. Ga de uitdaging aan om met nieuwe technieken werkwijzen en processen in je organisatie ingrijpend transformeren. Durf te kijken naar waar je over 3 jaar moet staan om relevant en gezond te blijven. 

    Wat is er nodig om de druk op personeel te verminderen, de kwaliteit van zorg te verhogen en de administratieve lasten te verlagen?

    1. Omarm nieuwe technieken
    2. Creëer draagvlak binnen je organisatie
    3. Ga niet zelf het wiel uitvinden maar gebruik de ervaring van andere instellingen
    4. Ontwikkel een visie op automatisering

    4. Direct aan de slag!

    Het is 5 voor 12. Om niet kopje onder te gaan in de zee van uitdagingen die de langdurige zorg nu teistert moeten we aan de slag. 

    Start met 1 of met 20 projecten maar start met automatisering. Het is de sleutel tot het verminderen van administratieve lasten, de druk op personeel en maakt je financieel een stuk stabieler. De business case is eenvoudig en overtuigend, helemaal op de (middel) lange termijn. 

    Wil je weten waar automatisering en AI in jouw instelling de grootste impact kunnen hebben?

    Plan een gratis adviesgesprek met Daan Nijhoff, partner bij ValueCare.  Dan bepalen we samen welke oplossingen het meeste kunnen opleveren in jouw instelling en wat je eerste stappen zijn. 

    ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.