• Nieuws
 • Vacatures
 • Contact
 • IJsselheem loopt voorop in datagedreven werken in de ouderenzorg. Dit zijn de ontwikkelingen:

  vvt & ghz

  Organisaties in de ouderenzorg staan de komende jaren voor een flinke opgave. IJsselheem is daarop geen uitzondering. Jan Willem Koster, concern controller bij IJsselheem vertelt: “In de ouderenzorg zie je de donkere wolken samenpakken. Personeelstekort, dubbele vergrijzing, de financiering staat onder druk. Het is een grote uitdaging om de zorg van morgen vorm te geven.” 

  De zorg van morgen

  Ook IJsselheem moet zich als instelling met expertise op hoog complexe ouderenzorg voorbereiden op die toekomst. Jan Willem: “Daar zijn we al wel enige tijd mee bezig. We zoeken naar: hoe ziet de zorg er straks uit, hoe doen we het met minder mensen, wat verwachten we van huisvesting, familie, omgeving, techniek, domotica en wat is onze rol als instelling.” 

  Datagedreven 

  Eén van de thema’s die IJsselheem daarvoor oppakt is datagedreven werken. Jan Willem: “We hebben datagedreven werken hoog op de agenda staan in de bedrijfsvoering. En we oriënteren ons op AI en de mogelijkheden die dat biedt. Er is veel mogelijk, maar er zijn ook beperkingen, bijvoorbeeld op het gebied van privacy.” 

  Om succesvol te zijn met datagedreven werken, moet de data wel op orde zijn. Jan Willem: “We zijn al jaren bezig om onze BI omgeving goed op orde te krijgen. Veel databronnen zijn ontsloten in een overkoepelend datamodel en we kunnen nu met al die data analyses maken. We innoveren daarnaast samen met onze accountant aan tooling voor controle op de salarisverwerking. En we maken gebruik van ValueCare. De controles hingen vroeger af van steekproeven, met ValueCare kunnen we nu integraal controleren. De uitkomsten komen gebundeld bij elkaar. Dat helpt niet alleen de accountant bij de jaarrekeningcontrole, maar ook ons in de interne beheersing.” 

  Automatiseren

  Voordat IJsselheem de samenwerking met ValueCare startte was de AO/IC minder sterk ontwikkeld. Jan Willem: “De interne controle op zorgproductie was niet goed ontwikkeld. We kwamen tot de conclusie dat met het oog op de toekomst niet meer genoeg was. Toen was de afweging óf handjes erbij óf gaan automatiseren. Zo kwamen we in contact met ValueCare. Het is een moderne oplossing waarmee je echt zicht krijgt op de productie. We hebben voor ValueCare gekozen omdat het aansluit bij  onze ambitie om datagedreven te werken. We willen af van die steekproeven en een veel professionele beheersing neerzetten. Het is mijn overtuiging dat je dat niet haalt als je alles handmatig blijft doen.”

  Proces gestuurde organisatie

  De implementatie van ValueCare is nu in volle gang. Jan Willem: “De ervaringen zijn positief. De consultants van ValueCare kennen zowel de IT als de zorg goed. Dat is heel prettig. Ik hoop dat we de organisatie straks kunnen verrassen. Dat ValueCare niet alleen een controle-instrument is, maar mensen echt inspireert tot verbetering. We willen een proces gestuurde organisatie zijn en daar kan ValueCare een bijdrage aan leveren.” 

  Interesse

  Als straks alle controles draaien, kijkt IJsselheem weer vooruit. Jan Willem: “Ik hoop dat ValueCare een gids wordt voor nieuwe technologieën. We zijn ons aan het oriënteren op AI en daar is ValueCare al veel verder in. We hebben zoveel potentieel, met alle data die er is en de mogelijkheden voor AI. Ik verwacht dat we daar nog veel stappen in kunnen zetten. En ik niet alleen. Er is veel interesse binnen en buiten de organisatie.”

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.