• Nieuws
 • Vacatures
 • Contact
 • ‘In één keer goed’ - Zo gaf KwadrantGroep de regie over de registratie terug aan de wijkverpleegkundigen

  vvt & ghz

  KwadrantGroep is ooit gestart met risicobeheersing van ValueCare, omdat het financiële risico op de declaratie van de zorg te groot geworden was. Door dagelijkse controles uit te rollen, werd dat risico teruggedrongen. Maar het betekende ook dat de zorgadministratie steeds achter de zorgmedewerkers aan moest bellen om ze te wijzen op foutjes in de registratie. 

  Janet de Jong, manager Zorg Thuis bij KwadrantGroep vertelt: “Dat steeds gecorrigeerd worden was voor medewerkers heel vervelend. Het is demotiverend om steeds commentaar te krijgen over wat niet klopt of wat je nog niet gedaan hebt.”

  Regie

  Daar wilde KwadrantGroep verandering in brengen, door de regie voor de registratie bij de wijkverpleegkundigen te leggen. Met de pilot ‘In één keer goed’ is ValueCare uitgerold naar de wijkverpleging. En dat werkt. 

  De acties uit inhoudelijke controles op de zorgdossiers komen nu direct bij de verpleegkundigen terecht. Meestal kunnen ze die meteen uitvoeren. Dat geeft de wijkverpleegkundigen meer regie en het scheelt de zorgadministratie veel coördinatietijd. Die hoeft niet meer uit te zoeken waar een actie heen moet, en geen berichten meer te sturen en op te volgen. Dat is geautomatiseerd.

  Top-down

  André de Wit, manager Risico & Compliance legt uit: “Het werken met ValueCare is ooit top-down ingevoerd, de zorgadministratie deed de uitvoering. Nu hebben we de stap gezet om het eigenaarschap voor de zorgdossiers weer in de lijn te beleggen, waar het hoort. Eerst belde de zorgadministratie steeds om wijkverpleegkundigen te corrigeren. Nu worden de zaken omgedraaid. Wijkverpleegkundigen zien dat er iets niet klopt en dat het geld kost. En lossen het meteen op. Bij vragen bellen de wijkverpleegkundigen de zorgadministratie om te kijken hoe het opgelost kan worden.”

  Twijfels

  Die taken neerleggen bij de zorgverleners, daar waren voor de start van de pilot wel twijfels over. André: “Het management twijfelde eerst of we de zorgmedewerkers hiermee niet te veel zouden lastigvallen. Maar dat bleek onterecht. De medewerkers die in de pilot zitten zijn heel enthousiast. Hun reactie overtrof alle verwachtingen. Het cijfer dat ze de pilot gaven is boven de 8 en de tevredenheid is op alle gebieden 100%. Mensen zien er echt de voordelen van in. Ze hebben veel meer de regie en hoeven zelf geen lijstjes meer bij te houden.”

  In één keer goed

  De visie die KwadrantGroep heeft voor de uitrol van ValueCare naar de wijkverpleging is ‘in één keer goed’. André: “Het doel om het in één keer goed te doen en het zorgdossier gelijk op orde te hebben, dat is heel positief ontvangen. Het scheelt niet alleen tijd voor de wijkverpleegkundigen, maar ook voor alle stappen daarna bij de zorgadministratie. We krijgen nu meer grip op het proces.”

  Dat is ook te zien aan het aantal openstaande acties in het ValueCare dashboard. Janet: “Het aantal meldingen is nu veel lager. In de laatste evaluatie had één medewerker zelfs nul meldingen. Ik gooi er ook een wedstrijdelement in – wie heeft de minste fouten. Hoe alerter je bent, hoe minder je achteraf hoeft recht te zetten. Het aantal meldingen is nu lager en de afwikkeling ervan gaat ook veel sneller.”

  Impact

  De wijkverpleegkundigen hebben nu meer overzicht. En ze begrijpen beter wat de impact van hun keuzes is. Janet: “Wijkverpleegkundigen zijn niet zo gefocust op geld. Maar doordat je de financiële impact van de open acties ziet in het lijstje van ValueCare, gaat het veel meer leven. Het is echt een verschil, die bewustwording. We kunnen het zorggeld maar één keer uitgeven. En als je daar meer inzicht in hebt, ga je andere keuzes maken.” 

  Verder uitrollen

  Nu de pilot succesvol is, gaat KwadrantGroep verder met uitrollen. André: “De hele organisatie heeft nu gezegd: ‘Wij willen wel’. Maar we doen het stap voor stap. Dit jaar rollen we ValueCare uit naar alle teams bij Zorg Thuis en het plan is om volgend jaar ook te starten bij de intramurale zorg.” 

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.