• Nieuws
 • Werken bij
 • Contact
 • Wat is collegiale toetsing en hoe controleer je het?

  gemeenten rmv

  28-01-2021 - door Arjan van Zaltbommel

  Collegiale toetsing is een veelgebruikte manier om risico’s in het kader van de Rechtmatigheidsverantwoording in te perken. Maar hoe kun je vaststellen of collegiale toetsing op correcte wijze heeft plaatsgevonden?

  Vóór de invoering van Rechtmatigheidsverantwoording waren gemeenten aangewezen op steekproeven om de collegiale toetsing te controleren. Wij van ValueCare hebben nu een 100% controleCollegiale Toetsing ontwikkeld die volledig geautomatiseerd én dagelijks de controlemomenten in alle cliëntprocessen naloopt. Niet toevallig zijn dit ook de zaken waar de accountant vaak op controleert.

  Onze 100% controle doet dit op drie aspecten.

  • Heeft de collegiale toetsing plaatsgevonden?

  • Is de collegiale toets door de juiste persoon uitgevoerd?

  • Zit er voldoende tijd tussen de uitvoering en de toetsing van de werkzaamheden?

  Voordeel 100% controle Collegiale Toetsing

  Een groot voordeel van de 100% controle Collegiale Toetsing van ValueCare is dat je - in vergelijking met de steekproef - sneller inzicht krijgt in de kwaliteit van de collegiale toetsing. Hierdoor kun je al tijdens het lopende jaar werkprocessen verbeteren. Dagelijkse controle leidt dus sneller tot betere werkprocessen en legt minder druk op de jaarlijkse accountantscontrole. Het is ook een goed middel om te monitoren of de werkafspraken die je met elkaar maakt over collegiale toetsing goed worden nagevolgd. Dat maakt het bij uitstek geschikt als instrument voor continu verbeteren.

  Meer weten over de 100% controle Collegiale Toetsing?

  Op normenkadergemeente.nl vind je deze en alle andere beheersmaatregelen. Heb je inhoudelijke vragen over deze controle of wil je meer weten over de tooling om deze controle in te richten? Neem dan gerust contact met me op.

  Over Normenkadergemeente.nl

  Gemeenten die werk willen maken van Rechtmatigheidsverantwoording vinden opnormenkadergemeente.nlhet normenkader dat wij in samenwerking met onze klanten ontwikkelen. Het aanbod in deze bibliotheek groeit hard: vrijwel wekelijks worden nieuwe beheersmaatregelen (100% controles en steekproeven) toegevoegd.

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.