• Nieuws
 • Vacatures
 • Contact
 • Rapport over financiële impact ZPM voor Forensische Zorg in de maak

  zpm

  Sinds de invoering van het Zorgprestatiemodel (ZPM) is bij veel ggz-instellingen de omzet flink afgenomen. Dat is ook het geval in de Forensische Zorg (FZ).

  In september heeft ValueCare in het rapport ‘Inkomstenverlies in de ggz’ aangetoond dat het gehanteerde opslagpercentage voor indirecte normtijd leidt tot een groot omzet verlies voor de ZVW. Inmiddels is de verwachting dat zich voor de FZ een vergelijkbaar prijseffect voordoet voor de indirecte (norm)tijd en dat dit prijseffect ook in de FZ tot verliezen leidt.

  Om die reden heeft de Nederlandse GGZ ValueCare gevraagd om een vergelijkbaar onderzoek ook voor de FZ uit te voeren. Dit onderzoek zal op basis van geanonimiseerde data van een representatieve groep instellingen plaatsvinden.

  De Nederlandse ggz heeft ons gevraagd om inzicht te geven in:

  • de ontwikkeling indirecte tijd 2017-2021;
  • de impact van de gehanteerde indirecte normtijd op de omzet in huidig jaar;
  • het verschil in omzet per direct geleverd uur vóór en na invoering van ZPM.

  De bevindingen zullen we in een officieel rapport vastleggen, zodat dit, indien blijkt dat de overgangsregeling niet dekkend is, als basis kan dienen voor het verdere gesprek met justitie over de overgangsregeling FZ.

  De resultaten van het onderzoek verwachten we in de loop van januari te kunnen delen, in de vorm van het rapport en via een webinar.

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.