• Nieuws
 • Werken bij
 • Contact
 • Stap uit de ratrace: zo verdeel je als MSB op begroting en passende zorg

  automatisering

  Steeds meer MSB’s heroverwegen hun verdeelmodel. Ze zijn op zoek naar betere gelijkgerichtheid met het ziekenhuis en willen passende zorg onderdeel maken van de verdeelsleutel.

  Door puur productie gedreven te verdelen op basis van een benchmark is een ratrace ontstaan die voor niemand vol te houden is. Maar de productie monitoren en sturen op de afgesproken doelstellingen blijft belangrijk.

  Dat maakt het lastig om eerlijk te verdelen en tegelijkertijd te voorkomen dat het model onnodig complex wordt.

  Het ValueCare verdeelmodel biedt uitkomst. Het model is niet onnodig complex, maar gebaseerd op onze ervaring bij tientallen Nederlandse ziekenhuizen. Het ValueCare verdeelmodel kijkt niet naar de productiviteit in andere ziekenhuizen, maar naar jouw bijdrage aan de doelen die je als vakgroep of ziekenhuis hebt gesteld.

  Wat is er uniek aan het ValueCare model?

  Passende zorg belonen 

  In het ValueCare verdeelmodel wordt een pot apart gezet voor passende zorg. De bijdragen die vakgroepen leveren aan de doelen op passende zorg worden daaruit beloond.

  Je kiest als vakgroep ieder jaar zelf de doelen. In het stuurmodel van ValueCare gebruik je een ‘menukaart’ met mogelijkheden om de zorg passender te maken. Onze benchmark (op basis van 57 ziekenhuizen) laat zien waar in jouw vakgroep te verbeteren is op passende zorg, en waar je het al heel goed doet. Uit die menukaart kies je als vakgroep met welke aanbevelingen je aan de slag gaat. Je zit dus niet vast aan algemene richtlijnen die niet voor elk ziekenhuis relevant zijn, maar kiest de doelen die daadwerkelijk wat opleveren.

  De menukaart met aanbevelingen is heel gedetailleerd. Het gaat bijvoorbeeld niet om het verkorten van de ligduur in het algemeen, maar van een specifieke patiëntgroep op een bepaalde afdeling. Daardoor kun je concreet aan de slag met verbeteringen.

  Afrekenen op begroting

  Met het verdeelmodel van ValueCare word je beloond als je je aan de begroting houdt. Je verdient het meest op dit onderdeel als je niet minder doet dan begroot, maar ook niet (veel) meer. Je kunt als MSB zelf kiezen hoe streng je wilt zijn op overproductie en daarvoor de grenzen instellen.

  Verdelen op basis van de begroting zorgt voor échte gelijkgerichtheid. Artsen hebben niet langer allerlei tegengestelde prikkels. De begroting van de artsen is gelijk aan de begroting van het ziekenhuis. En die is weer gelijk aan de afspraken met de verzekeraar.

  Je zit zelf aan het stuur

  ValueCare ondersteunt het hele proces van begroten, doelen stellen en sturen op realisatie. Je kunt altijd zien hoe ver je als vakgroep bent in het bereiken van je doelen. Daardoor kun je tussentijds bijsturen waar nodig.

  Als vakgroep krijg je dagelijks actuele stuurinformatie in het ValueCare portaal: op begroting én passende zorg. De data wordt elke nacht automatisch bijgewerkt en is meteen zichtbaar in het portaal. Je hoeft dus nooit meer te wachten op maand- of kwartaalrapportages, maar kunt direct ingrijpen als dat nodig is.

  Wil je meer weten over het ValueCare verdeelmodel?

  Vraag nu een vrijblijvende demo aan. We leggen het verdeelmodel graag in meer detail uit tijdens je volgende bestuursvergadering.

   

  ValueCare maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees ons privacy statement en cookieverklaring.